Розповідь про дятла

У наших лісах водиться дивовижна пташка – дятел звичайний. Насправді він не такий вже великий, дізнатися його можна по кардиналської червоній шапці, а почути здалеку. Стук частий, дробовий. Тільки тріски летять на всі боки. І завжди люди думають: як це у дятла голова не відвалюється, струс мозку не відбувається. А вся справа в тому, що у нього будова черепа особливе, а мова немов оперізує мозок, амортизує. Саме це і дозволяє птахові невтомно лікувати наші дерева, виймаючи з-під кори шкідників. Лазить по вертикальному стовбуру дятел дуже спритно: хвіст жорсткий впирається, кігті чіпкі тримають міцно, голова відкидається назад під немислимим кутом.

Слух у птахів чудовий: будь-який рух під товстою корою він чує і реагує моментально. Якщо жуки-короїди причаїлися і поводяться тихо, дятел все одно їх знайде. Постукає легенько по дереву, виявить порожнини, які короїди проїли. Звук ж змінюється. Мова у нього липкий і дуже довгий – двадцять сантиметрів (вся пташка довжиною така ж!), До того ж може витончений до такої міри, що і в мурашиний хід проникне, не зруйнувавши конструкції. Пробивши отвір, птах легко дістає і самих жуків, і їх личинки. Їсть він дуже багато, тому і санітар. Одномоментно в шлунку дятла може перебувати півтори сотні всяких шкідників! Скільки дерев було б знищено в лісах, якби не ця строката пташка!

Великий строкатий дятел – невтомний трудівник лісу

Любителі лісових прогулянок з раннього ранку і до самого заходу можуть чути характерне «тук-тук». Це стукає по стовбуру дерева дятел – невтомний трудівник лісу, «лісовий доктор», як називали його наші спостережливі предки.

Дятли відомі людям вже багато століть. Вони згадуються навіть в міфах і легендах. Так, у древніх римлян дятел – священний птах, тому як він діставав їжу Ромулу і РЕМу, які стали засновниками Рима, і приніс вогонь. У римській міфології він – лісове божество Пикус. Чорний дятел був культовою птахом у евенків, він допоміг алтайців у видобутку вогню. На Русі вважалося, що дятел вийшов із землі, а що із землі – то від самого Бога.

Великий строкатий дятел.

У Європі в період неоліту існував культ дятла. У третьому столітті до нашої ери лісові «барабанщики» вельми шанувалися сабіняни. Один з їхніх родів носив ім’я дятла. Тому птицю боготворили і ніколи не завдавали їй зла.

Погодьтеся, дятел – унікальна птах. З одного боку, це одна з найвідоміших і поширених птахів. Про дятлів ми знаємо з самого раннього дитинства, тому що практично жодна лісова прогулянка не обходиться без зустрічі з ним. А, з іншого боку, дятел – дуже цікава птиця. Взяти, хоча б, його здатність цілий день невтомно довбати дерева. Орнітологи підрахували, що за день дятел здатний проінспектувати кілька десятків дерев, зробивши при цьому до 1 млн. Ударів своїм дзьобом зі швидкістю 20-25 ударів в секунду. Це вдвічі швидше кулеметної стрілянини. Дятел б’є по дереву з величезною силою, в момент удару його голова відчуває перевантаження до 1000 g. Жодна жива істота на нашій планеті не здатне витримувати такі навантаження, воно просто розіб’є собі голову (сила удару птаха в 10 разів перевищує силу, необхідну для нокауту людини). А у дятлів від нескінченного стуку навіть не з’являється легкої мігрені. А тільки ця здатність може здивувати?

Давайте подивимося на дятлів ближче. Я хочу запропонувати Вам, шановні читачі, цілу серію невеликих оповідань про різних видах дятлів, що мешкають в Підмосков’ї, і зокрема, в нашому Озерське районі.

Треба сказати, що до сімейства дятлів належить велика група птахів, відомих своєю здатністю довбати дзьобом дерева (всього в світі існує цілих 220 видів дятлів!). Близькими родичами дятлів є також тукани, бородатки і медоуказчики.

У лісах нашого Озерського району можна зустріти представників декількох видів дятлів. Це великий строкатий дятел (БПД), середній строкатий дятел, малий строкатий дятел, білоспинний дятел, зелений дятел, сивий дятел, чорний дятел (або жовна), крутиголовка. Іноді в наші ліси «залітає» і сирійський дятел.

Є думка, що дятли – дуже розумні птахи. Особливо великий строкатий дятел, оскільки у цього виду виявлені зачатки «освіти» – передача придбаних корисних навичок молоді. Крім того, вони здатні до дбайливому використанню харчових ресурсів. А ще у великих строкатих дятлів є складна система демонстраційних поз для з’ясування відносин при територіальних конфліктах, свого роду «мова жестів».

Ось з розповіді про великий строкатому дятла ми і почнемо, мабуть, знайомство з цими дивовижними птахами.

Великий строкатий дятел (скорочено БПД) – цей птах сімейства «дятловие», роду «строкаті дятли» і загону «Дятлоподібні».

Великий строкатий дятел – по-латині Dendrocopos major. Латинська назва Dendrocopos (дендрокопос) складається з двох давньогрецьких частин: «дендрон», що означає «дерево», і «Копос» – удар, і говорить про здатність довбати стовбури дерев. Російське слово «дятел» відображає ту ж біологічну особливість, за старих часів воно звучало як «делбтел», що означає: «той, хто довбає». Повне ім’я героя нашої розповіді – дятел звичайний – відображає ще й розміри: він найбільший серед строкатих дятлів. Латинський прикметник «major» означає те ж саме – «більший».

З усіх строкатих дятлів великий – найуспішніший. По-перше, у нього самий широкий ареал проживання, який поширюється на всю лісову і лісостепову зони Європи і Азії, а в період кочівель цих птахів можна зустріти навіть в тундрі і степах. По-друге, з усіх видів дятлів він найчисленніший (жодна зимова прогулянка по лісі не проходить без зустрічі з ним). Ну, а по-третє, великий строкатий дятел не капризний в харчуванні.

В Україні великий строкатий дятел зустрічається на всій європейській території, включаючи і Київ. Ці птахи селяться всюди, де ростуть листяні або хвойні дерева. Якщо є вибір, дятли воліють сосну, але можуть жити і серед тополь, дубів, осик, беріз. Тільки темні ялинники їм не подобаються. В таких лісах великого строкатого дятла годі й шукати. Цей вид більш інших лояльний до людини, тому може селитися в парках, садах, на присадибних ділянках, кладовищах і ін.

Якщо характеристику великого строкатого дятла дати в кількох словах, то вона буде такою: істинний лісової житель, справжній «друг дерев», індивідуаліст, яскравий, помітний, галасливий.

Орнітологи знають, що саме цей вид дятлів є самим крикливим. Птах вміє обурюватися, радіти, захищати свою територію, хвалитися своїм дуплом, умовляти самку на спаровування. Все це супроводжується криками різної тональності і частоти. Великий строкатий дятел висловлює емоції з найменшого приводу. Якщо він не зайнятий дробленням шишок, то кричить просто так. У його «словниковому запасі» орнітологи виділяють «кік», «кр-кр», «кі-кі» та інші звуки, які неможливо записати людськими буквами. Погодьтеся, важко не звернути уваги на такого голосистого крикуна.

БПД відноситься до осілих птахів, тобто живе переважно на одній і тій же кормової території. Величина такої ділянки може перебувати в межах від 2-х до 20-ти га, в залежності від характеру лісової зони. В основному цей птах воліє вести одиночний спосіб життя і тільки в гніздовий період тримається парами. Великий строкатий дятел контролює свою ділянку і не дозволяє чужинцям зазіхати на його територію. При зустрічі з подібним порушником кордонів, дятел займає позу для нападу, відкривши рот і скуйовдивши пір’я на голові.

При цьому в період розмноження подібних кордонів практично не існує, і птахи з’являються на чужих ділянках, хоча це і не гарантує відсутності конфліктів. У бійках птахи здатні завдати один одному вельми чутливі удари, як дзьобом, так і крилами.

Основну частину часу дятли проводять на деревах. Перелітаючи з дерева на дерево, дятел спочатку сідає внизу, а потім починає поступово підніматися по стовбуру вгору за допомогою гострих кігтиків лапок і хвоста. Так дятел «вивчає» дерево на предмет наявності в ньому комах. Причому, основний тягар при пересуванні по стовбуру дерева лягає на хвостову частину, тому вона поступово зменшується. Протягом року хвіст дятла стає коротшим на 1/10 частину. Пір’я на кінчику хвоста дуже гострі і нагадують лезо бритви.

Дятел може стукати по дереву з кількох причин. По-перше, таким способом він видобуває для себе їжу. По-друге, заявляє про свою присутність, вказуючи конкурентам, що територія зайнята. По-третє, так птах привертає до себе партнера під час шлюбного періоду. На землю дятли практично не спускаються, тому що не дуже комфортно відчувають себе на горизонтальних поверхнях, куди звичніше для них вертикальна поза на дереві. До слова, в такому положенні дятли навіть сплять вночі.

Зовнішній вигляд дятла

БПД розміром з великого дрозда (довжина тіла до 27 см, розмах крил до 47 см, маса до 100 г).

Прикметною і впізнаваною цю птицю робить червона «шапочка». Ви помиляєтеся, якщо думаєте, що її «носять» все строкаті дятли. Даний «головний убір» з маленьких ніжних пір’їнок з ледь помітними чорними штрихами притаманний тільки молодим особинам обох статей.

У дорослих птахів в процесі щорічних линьок на зміну червоним пір’їнок приходять чорні. У самців на потилиці залишається лише червона смужка. За нею їх можна відрізнити від самок. У обох статей є яскраво-червоне подхвостье. Все інше тіло великих строкатих дятлів прикрашають пір’я чорнильного і білого кольорів. У них чорні з синім відливом спина, надхвостье, хвіст і верх голови. Цього ж кольору махові пера на крилах. Чорна смужка, схожа на вусики, тягнеться від дзьоба дятла до Зашийки. Білі або буро-білі у строкатого дятла щоки, лоб, черево, плечі і крайні пір’я хвоста. Є також білі плями на махових пір’ях. Лапки у великого строкатого дятла темно-бурі з гострими кігтями. Вони влаштовані так, що з чотирьох пальців два спрямовані вперед, а два – назад. Це дозволяє пернатим дуже швидко і вправно пересуватися по деревах. Райдужка очей у більшості дятлів має коричневий колір, але буває і червоною. Дзьоб чорний зі свинцевим відливом, дуже потужний, долотоподібні.

На особливу увагу заслуговує довгий тонкий мову БПД, довжина якого становить близько 4 см. Кінчик мови нагадує гарпун, оскільки витягнуть в ороговілі вістря, нижче якого знаходяться більш-менш часті зубці, звернені назад. Птах просовує свій довгий язик в отвір і з силою протикає їм личинку. Крім того, на якій мові є спеціальні залози, що виділяють клейку речовину.

Живлення

Самці і самки знаходять для себе їжу на різних територіях.

Так як дятли знаходяться в постійному русі, вони витрачають багато енергії, тому постійно хочуть їсти. Раціон харчування цих пернатих досить великий і різноманітний, при цьому птах може вживати в їжу як тварини, так і рослинні компоненти.

З настанням весни і протягом літа строкаті дятли в основному харчуються всілякими комахами і їх личинками (мурахи, тля, короїд, гусениці і ін.).

Як правило, дятли добувають для себе їжу на стовбурах дерев. Птах переміщається по стовбуру дерева, відшукуючи комах, в тому числі і під корою дерев. У випадках виявлення, дятел потужними ударами свого дзьоба проробляє поглиблення, після чого своєю мовою дістає здобич. Цікаво, що ці птахи не «працюють» на живих, здорових деревах. Для них особливий інтерес представляють старі, хворі та засохлі дерева, заражені шкідниками, які дятли завжди безпомилково розпізнають. Ось чому нашого пернатого героя і прозвали «лісовим лікарем». Як же дятли «вибирають» подібні дерева? Справа в тому, що природа нагородила цих птахів дуже тонким слухом, і дятли здатні чути найменший скрип, що видається жалами шкідників всередині дерев.

Ранньою весною, коли раціон харчування досить убогий, дятли харчуються комахами з поверхні землі, плюндруючи мурашники, а також харчуючись опалим плодами або падлом. Також в цей час року дятли можуть пробивати кору деяких листяних породах дерев і пити сік.

Починаючи з пізньої осені і до кінця зими, раціон харчування дятлів заснований на кормових елементах рослинного походження, багаті на білок. Це насіння різних хвойних порід дерев, жолуді, горіхи і т.д. Особливо цікава технологія видобутку насіння з соснових і ялинових шишок. В першу чергу дятел просто зриває шишку і переміщує її на своєрідну «ковадло». Після цього птах зміцнює шишку і за допомогою дзьоба починає наносити удари. Насіння відщипують дзьобом від лусочок і з’їдаються. На території, де годується дятел, може бути до півсотні таких «наковален», хоча багато хто з них їм не використовуються. В кінці зими під подібними «ковадлами» можна виявити присутність залишків, що складаються з розбитих на частини шишок хвойних порід дерев.

У деяких випадках дятли харчуються ніжною осиковою корою і сосновими нирками, м’якоттю агрусу і смородини, вишні, сливи, ялівцю, малини, крушини і ясена.

Відомі випадки, коли дятли можуть харчуватися дарами річок і озер. Вже під кінець осені ці птахи починають наближатися до житла людини, де вони харчуються кормом, який людина залишає в годівницях, а також падлом. Дятли також здатні розоряти гнізда деяких невеликих птахів, таких як мухоловки-форель, звичайна горихвостка, синиця, зяблики, славки і т.д.

Розмноження

Великі строкаті дятли, як правило, моногамні. Статевозрілими птиці стають до кінця першого року свого життя. Сімейне життя у дятлів починається з протистояння, самець як ніби ніяк не може перебудуватися з охорони території на любовні ігри і бачить в самці подобу конкурента, а в деяких позах самки проглядається страх. Але незабаром він зникає і поступається місцем спільного токування. Шлюбні ігри великих строкатих дятлів тривають майже два місяці – з середини березня до середини травня. Однак самці починають відчувати статеве збудження вже в січні, що проявляється їх агресивними криками і барабанним дробом. Шлюбні ігри БПД приурочені до високих деревах з сухими вершинами, що піднімаються над пологом лісу. Дерево служить і віхою над зайнятою територією, і музичним інструментом, точніше резонатором для посилення гучності шлюбної дробу, яка у дятлів грає ту ж роль, що і пісня у співочих птахів. До речі, по барабанного дробу можна визначити вид дятла. У великого строкатого вона коротка, складається з 12-13 ударів, які зливаються в єдиний звук, що триває близько секунди і затухаючий в кінці. Птахи з сусідніх ділянок дзвінко перестукувалися, а оскільки дятлів в лісі багато, то весь ліс, ще засніжений в цю пору, наповнюється їх деренчливої ​​музикою.

Залицяння за нареченою проявляється не тільки криками, а й прохань з розпушеним хвостом навколо неї. Також самці можуть демонструвати самці видовбані дупло. Часто наречений і наречена грайливо переслідують один одного. У цьому дійстві дама завжди превалює. Закінчується залицяння спарюванням.

Готове гніздо можна використовувати багаторазово, але частіше птиці споруджують нове. На ділянці, де мешкає великий строкатий дятел, можна знайти до десятка початих, але кинутих гнізд. Мабуть, завершити роботу птахам заважають сучки, що трапляються в стовбурі. Як я можу побудувати будинок, завжди вибирає кавалер. Зазвичай це стовбур дерева, але знаходили житла дятлів і в дерев’яних телеграфних стовпах. Деревина відповідного дерева повинна бути м’якою, але не трухлявих і не гнилий. Найбільше дятлам подобається осика.

Може сподобатися їм сосна, береза, модрина, липа. Найчастіше вони споруджують дупла на висоті близько 8 метрів, але орнітологи виявляли їх житла на висоті і 26 метрів, і всього 30 сантиметрів. Діаметр дупла становить близько 12 см, а глибина гнізда – до 35. Ідеальний для дятла варіант – будинок з козирком, в ролі якого виступає гриб-трутовик.

Десь на початку травня самка строкатого дятла відкладає від 4-х до 8-ми яєць, білого кольору, причому досить блискучих. Висиджування триває всього 10-12 днів. Весь цей час самець активно допомагає своїй «дружині», часто її змінює, а вночі залишається в дуплі сам. Пташенята з’являються на світ сліпими, великоголовими, майже голими, абсолютно безпорадними. Перші дні вони поводяться дуже тихо. Батьки приносять їм їжу кожні 2-3 хвилини. При такому посиленому харчуванні дітки підростають швидко.

Вже на наступний день у них відкриваються очі, а ще через кілька діб легкий пушок на їх тільцях починають замінювати перші пір’ячко. Вже на 10-й день пташенята пробираються до летку (виходу з дупла).

Там вони і чекають батьків, що приносять корм. В дуплі дітки великого строкатого дятла проводять 20-23 дня, після чого пробують свої сили в польоті і починають потихеньку самостійно годуватися. На цьому етапі сімейство поділяється. Одна частина малюків слід за татом, а інша за мамою. Тримаються поблизу гнізда вони ще 2-3 тижні. Весь цей час батьки їх підгодовують. Далі кожна молода дятел починає піклуватися про себе сам.

Після закінчення процесу вирощування пташенят, подружжя розлітаються в різні боки, але по весні можуть знову зійтися.

Тривалість життя дятлів

За спостереженнями фахівців, перебуваючи в природному середовищі, дятли здатні прожити близько 10 років. Максимально відомий вік в Європі – 12 років 8 місяців.

Цікаві факти

  1. Вчені підрахували, що напруга, яка відчуває голова птиці в момент удару дзьобом по стовбуру, приблизно в 250 разів вище ніж те, яке виникає при запуску ракети. Дятел спокійно витримує такі навантаження, тому що анатомічно його дзьоб відділений від черепа спеціальної амортизаційної «подушкою». У момент удару спеціальний м’яз відсуває череп від дзьоба, і він не здригається від ударів. А травм дзьоба перешкоджає спеціальне хрящове освіту, що амортизує удари.

2.Перегрузка при ударі об дерево становить близько 1000 g. При ударі в 10 разів меншої сили людині загрожує нокаут, а при 1000 g він може загинути.

  1. У 2006 році одна з Шнобелівську премію (антипод нобелівським премій, ці премії присуджуються за непотрібні і безглузді наукові відкриття) була присуджена вченому-орнітологи з Каліфорнії за роботу «Чому у дятла не болить голова».
  2. За один прийом їжі дятел здатний з’їсти 1000 мурах.
  3. Великі строкаті дятли хижачать: викрадають пташенят і яйця дрібних птахів (мухоловок-зозулястих, синиць, зябликів, славок, вертишейки, інших дятлів); пташенят роздовбувати, вставивши в щілину, як шишку, після чого поїдають їх самі або годують своїх пташенят; яйця зазвичай з’їдаються прямо в гнізді. Птахи активно шукають гнізда з пташенятами, спеціально роздовбувати дупла і синичник; пташенят умертвляють ще в гнізді шляхом перелому шийних хребців. Воліють поїдати підросли пташенят. Причому, в полюванні на пташенят дятел проявляє кмітливість – користуючись звичкою підросли пташенят виглядати з гнізда на шарудіння ( «не батьки чи що?»), Підлітає і тихенько вистукує, потім вистачає висунулися пташенят. На думку орнітологів, хижацтво БПД, швидше за все, пов’язано з нестачею тваринних білків протягом 6-8-місячного харчування насінням хвойних; це видова риса,
  4. В середині 1990-х НАСА намагалося запустити шатл «Діскавері». При огляді перед запуском з’ясувалося, що пара дятлів пробила близько 200 отворів в корпусі, порушивши його теплоізоляцію. Довелося в терміновому порядку робити ремонт, а дятлів переселили в ліс.
  5. Народні повір’я іноді наділяють дятла і вогненною символікою. До певної міри вона мотивована яскраво-червоним забарвленням верхньої частини голови дятла. Сліди такої символіки можна виявити в народній традиції всіх груп слов’ян. Так, поляки бачать в дятла птицю, яка принесла людям вогонь. У росіян в Вологодської губернії відома прикмета: приліт дятла додому – до пожежі. А збирач народних українських повір’їв Н.Ф. Сумцов в 1890 році записав таке: «Дятел – птах священна, птиця – пріносітельніца небесного вогню блискавок, і гніздо її, засноване зимовими холодами, відчиняються навесні гілкою-блискавкою». Хто дістане цю гілку – зможе відкривати будь-які замки.
  6. Міжнародний Союз Охорони Природи присвоїв строкатого дятла статус «Зухвалий найменші побоювання».
Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Знай все!
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: