Скільки важить слон

Скільки важить слон

Чому людей так цікавлять слони і в чому їхня унікальність? Ну, по-перше, звичайно, уяву вражають їхні гігантські розміри.

 Слони– найбільші з сухопутних тварин, що нині живуть – вони можуть досягати чотириметрової висоти при довжині тіла 7,5 метрів і вазі до 7 тонн! По-друге, у слонів незвичайний зовнішній вигляд: масивне тіло, величезна голова з довгим хоботом, віялоподібними вухами і маленькими розумними очима, стовпні ноги… Так, таку істоту запам’ятаєш з першого разу і ніколи ні з ким не переплутаєш!

 Недарма навіть зовсім маленькі діти, які бачили слонів лише на картинці, миттєво впізнають їх у зоопарку. Напевно, найхарактерніша особливість слона – його дивовижний хобот. Багато хто думає, що це просто довгий ніс, але насправді це витягнута мускулиста верхня губа, що зросла з носом.

 Навіщо ж слонам знадобилася така «прикраса»? Справа в тому, що будова тіла не дозволяє цим тваринам опускати голову до землі і пастися, як корова чи кінь. Так що, найімовірніше хобот виник ході еволюції як інструмент, необхідний збору їжі. 

Він складається з 40 тисяч м’язів, і тому дуже рухливий і надзвичайно сильний. Хобот для слона – це навіть більше, ніж рука для людини. Їм можна зривати траву і гілки, перетягувати важкі колоди, а при необхідності підняти з землі крихітний предмет на кшталт сірника або монетки (слон робить це особливими пальцеподібними відростками, розташованими на самому кінці хобота.)

Використовується хобот і як насос: дорослий слон засмоктує в нього майже відро води і відправляє її в рот для пиття або поливає себе, як із душа. За допомогою хобота слони видають різні звуки, виражають емоції та спілкуються між собою, а, крім того, він служить чудовою зброєю захисту та нападу. Перш ніж вдарити супротивника, слон згортає хобот спіраллю, прикриваючи його найчутливіші місця. Щодо сили такого удару, то він може легко вбити дорослу людину.

Вага і розміри слона

Слон є найбільшим наземним ссавцем на землі.

Основні характеристики ссавця:

Африканський слон:

  • середня маса тіла у самок: 2800 (кг);
  • середня висота у самок: до 270 (см);
  • максимальна зареєстрована вага: 12240 (кг);
  • довжина бивнів у самців: від 2.4(м) до 2.5(м);
  • маса бивнів: до 100 (кг);
  • товщина шкіри: до 3 см;
  • Довжина хобота: близько 1.5 (м).

Азіатський слон:

  • довжина тіла: від 5500(см) до 6400(см);
  • висота у плечах: від 250 (см) до 350 (см);
  • максимальна вага: до 5400 (кг).

Африканські слони:

  • середня маса тіла у самок: 2800 (кг);
  • середня висота у самок: до 270 (см);
  • максимальна зареєстрована вага: 12240 (кг);
  • довжина бивнів у самців: від 2.4(м) до 2.5(м);
  • маса бивнів: до 100 (кг);
  • товщина шкіри: до 3 см;
  • Довжина хобота: близько 1.5 (м).

Азіатські слони:

  • середня маса тіла у самок: 2700 (кг);
  • середня маса тіла у самців досягає: 5400 (кг);
  • товщина шкіри: 2,5 (см);
  • довжина бивнів у самців: до 1.6(м).

Скільки важить новонароджений слон

Скільки важить слон при народженні? То маса новонародженого слоненя становить від 85 до 120 кілограмів. При цьому він народжується з коротким хоботком та без бивнів.

Живлення слонів

Слони харчуються в основному грубою та малокалорійною рослинною їжею: листям, гілками та корою. У їхньому кишечнику мешкають спеціальні мікроорганізми, що розкладають клітковину, проте майже половина їжі не засвоюється. Ось чому дорослому слону доводиться щодня з’їдати від 150 до 300 кг корму та пастись по 15-16 годин. Для перетирання їжі в кожній половині щелепи слона розташовується по одному величезному корінному зубу. Ці зуби поступово зношуються і заміщуються новими, які прорізаються в задній частині щелепи і пересуваються вперед на місце, що стерлося. Закладено їх всього 6, а змінюються вони приблизно раз на десять років, що визначає термін слонячого життя (близько 60 років).

Особливості

Іклів у слонів немає, зате на верхній щелепі знаходяться два величезні загнуті різці – бивні. Найбільший із відомих бивнів африканського слона досягав довжини 3,5 метрів та важив 107 кг. Ними слони копають землю, зрізають деревну кору, ламають товсті суки і навіть стволи дерев.

Дуже цікаво влаштована стопа у слонів. Кінці їхніх пальців покриті міцними, плоскими та широкими копитами, а шкіра підошви ребриста, як у кросівок. Під нею є особлива желеподібна пружна маса, яка дозволяє цим гігантським тваринам ступати практично безшумно і не в’язнути в болотистій місцевості.

Шкіра у слонів дуже товста, практично безволоса і позбавлена ​​потових і сальних залоз – ось чому вона потребує особливого догляду. Слони можуть годинами лежати у грязьових ваннах, а потім ще й обсипати себе піском та пилом. Швидко висихаючи на сонці, бруд утворює щільну кірку, яка добре захищає тварину від перегріву та комах.

Розмноження

Живуть слонизазвичай сімейними групами під проводом старих досвідчених самок – самці ж більшість року тримаються окремо. Термін вагітності у цих гігантів дуже довгий (20-22 місяці), а народжується лише одне слоненя, що важить близько сотні кілограмів. На відміну від дорослих тварин тіло його вкрите довгим волоссям. Незабаром після народження малюк здатний слідувати за матір’ю, але її турботи він продовжує потребувати ще дуже довго. Спочатку він не вміє користуватися навіть власним хоботом, а воду та молоко п’є прямо ротом. Мати годує слоненя молоком понад три роки, а опікується аж до п’ятнадцятирічного віку. Пізніше молоді самці залишають групу, самки залишаються в ній і допомагають матерям виховувати молодших братів і сестер. Темп розмноження та зростання у слонів дуже низький, і за все своє життя слониха приносить всього від 5 до 10 дитинчат.

Різновиди слонів

В даний час на землі залишилося всього 2 види слонів: індійський (або азіатський) живе у Південній Південно-Східній Азії, африканськийнаселяє всю Африку на південь від Сахари. Щоправда, їх колись єдині ареали роздроблені на окремі ділянки. Розрізнити ці види неважко. Індійський слон дрібніший за свого африканського побратима, вуха у нього теж помітно менше, а бивні є тільки у самців. У цих видів різні умови проживання: індійський слон – тварина в основному лісова, африканська ж живе в савані, де набагато спекотніше. Так от, виявляється, навіщо слонам такі величезні вуха! Вони працюють, як кондиціонери, оскільки мають велику кількість кровоносних судин, в яких і відбувається віддача зайвого тепла. А щоб інтенсифікувати процес, слони постійно махають вухами, створюючи струм повітря.

Слон та людина

Історія взаємин слона з людиною дуже драматична. У давнину їх поважали і обожнювали. Єгиптяни знали про них у XVII столітті до нашої ери. Азіатські слони використовувалися у військових цілях правителями держав Азії, а африканські слони були “на озброєнні” армії, яку Ганнібал вів на Рим. Індуси використовують домашніх слонів для різних важких робіт, транспортування та полювання вже понад 5 тисяч років. На жаль, людина завжди надзвичайно високо цінувала не тільки силу слонів, а й їх бивні (так звану “слонову кістку”). Заради неї люди вбивали слонів тисячами. Не припинився цей промисел і в наш час – на світовому ринку щороку все ще продається близько 800 тонн “слонової кістки”! Вбивають слонів і просто заради любові до полювання на велику дичину, за рік же знищується від 50 до 100 тисяч слонів! Результат на особу: індійський та африканський слони внесені до Червоної книги Міжнародного союзу охорони природи. І якщо людина не змінить свого ставлення до цих дивовижних тварин, вони незабаром можуть і зовсім зникнути з Землі.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Знай все! Портал для школярів
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: