Тварини Південної Америки

Рідкісні тварини Південної Америки

Незвичайні пазуристі, зубасті і пухнасті тварини мешкають в Південній Америці. З’явилися вони в умовах різної географії територій континенту, широкого діапазону клімату і природи. Виняткові особливості зовнішнього вигляду, поведінки або способів харчування дозволяють віднести деяких з них до категорії рідкісних тварин Південної Америки.

Рідкісні тварини такі як:

  • Ревун
  • Коаті
  • Броненосець
  • Тапір
  • Ягуар
  • Гігантський мурахоїд
  • Гривистий вовк
  • Лама
  • Вікунья
  • Капибара
  • Піраньї
  • Морфо
  • Річковий дельфін
  • Анаконда

Ревун – великі широконосі з тропічних лісів Південної Америки. Дуже багато тварин цього виду мешкає в районах амазонських джунглів. Харчуються ревуни листям і плодами дерев. Особи обох статей живуть невеликими групами разом зі своїми дитинчатами. Ревуни від природи дуже гучноголосі, рано вранці їх рев пробуджує ліс і розноситься на багато кілометрів, так мавпи спілкуються один з одним.

Коаті – пухнасте звірятко, друга назва – носуха, так само поширений в тропіках. Рідкісна тварина має довгу гостру мордочку з білими плямами, короткі лапи, густу м’яку шерсть коричневого відтінку і пухнастий хвіст, на якому чергуються коричнево-чорні кільця. Звірятко, вважає за краще полювати в денний час, як акробат здатний лазити по деревах у пошуках харчування. Коли спускається вниз, використовує в якості гальма хвіст. У тварини незвичайна поведінка – перед поїданням їжі коати довго катає її передніми лапами по землі, особливо жорстких павуків або волохатих гусениць. Харчуються коати тропічними комахами, рослинами, молюсками і люблять фрукти.

Броненосець або тату, зустрічається в багатьох місцях Південної Америки. Це досить незвичайна сумчаста тварина, її тіло з голови до хвоста укладено в панцир змикається з рогових пластинок і поясів і схоже на кольчугу лицаря середньовіччя. Сильно розвинена м’язова система яка допомагає броненосцю стискатися і згортатися в кулю, при цьому пластинки голови і хвоста замикаються, він стає для ворога невразливим. Броненосець швидко бігає, може закопуватися сильними довгими кігтями в землю, ховаючись, може не дихати кілька хвилин. Рідкісна тварина живе у великих норах з безліччю виходів. Полює в основному вночі. Харчується комахами, жабами, дрібними плазунами, зеленню або падлом. Великі види броненосців до одного метра мешкають в Бразилії.

Ще одна рідкісна тварина Південної Америки це Вампір – тварина кровосос, невелика летюча миша без хвоста з кирпатою мордою бульдога. Вампіри харчуються кров’ю тварин, рідко нападають на людей. Об’єкт полювання нерухома або спляча жертва. М’які подушки на лапах дозволяють кажану непомітно торкнутися тіла, а гострі зуби наносять глибокі порізи, впиваються в плоть. Слина містить знеболюючу речовину і швидко згортає кров жертви, тому укус не відчувається. Сам укус не небезпечний, але кровотеча може бути довгою. Після багаторазових укусів жертва вампіра гине від втрати крові і виснаження.

Тапір, досить боязка тварина, має дивний і незвичайний вигляд. Витягнута голова закінчується рухомим хоботом, кремезний тулуб має трипалі задні лапи і короткий хвіст. Тапір живе поодинці або невеликими групами. Харчується листям, молодими пагонами, опалим плодами. Любить водойми, ховається там від небезпеки або годується водоростями.

Ягуар найбільший хижак Південної Америки. Довжина тіла ягуарів до 2 м, а маса досягає 130 кг Це близький родич африканського леопарда, тільки сильніший і більш щільного складання.

До інтенсивного використання людиною тропічних лісів ягуари мешкали на території від Аргентини до США. Нині це рідкісні звірі і зустрічаються лише в глухих лісових місцях.

Ягуари намагаються дотримуватися лісових водойм, вони прекрасно плавають і лазять по деревах. Як більшість великих кішок, він живе і полює поодинці. Видобуток підстерігають і кидаються на неї із засідки. Ловлять копитних, мавп, великих гризунів – капібар, не відмовляючись і від спустившихся на землю мавп.

Самці і самки сходяться разом тільки в період розмноження. Після спарювання самець відразу ж зникає, надаючи самці піклуватися про потомство. Раніше ягуари були поширені по всій Південній Америці, тепер їх ареал обмежується густими непрохідними лісами і національними парками.

Гігантський мурахоїд

У тропічній частині Південної Америки живуть своєрідні ссавці – мурашкоїди. Найбільший серед них – гігантський мурахоїд.

У цих рідкісних тварин Південної Америки передня частина голови непропорційно подовжена і являє собою подобу трубки. Рот настільки малий, що через нього пролазить лише тонкий, довгий язик. Гігантські мурашкоїди володіють величезним плоским хвостом, яким вони як ковдрою прикривають себе під час відпочинку. Довжина такої ковдри майже метр, а ширина 80 см.

Живуть мурашкоїди в лісах і саванах. Велику частину часу вони бродять у пошуках їжі, в основному їдять мурах і термітів. Головним знаряддям видобутку комах служить язик – своєрідний ловчий орган. Він змочується липкою слиною і витягується з рота, як шнурок, більш ніж на 60 см. Така мова дозволяє Комахоїду добиратися до найзатишніших місць мурашиного житла. Щоб зруйнувати неприступні термітники, мурашкоїди використовують потужні передні лапи, озброєні кігтями. Цих кігтів побоюються навіть ягуари. У разі нападу хижака мурахоїд здатний нанести йому страшні, незагойні рани. Лише молоді, недосвідчені ягуари ризикують напасти на великого мурахоїда.

У самки мурахоїда народжується тільки одне дитинча, якого вона носить у себе на спині.

Гривистий вовк

У гривистих вовків худе тіло і довгі ноги, його вага досягає 25 кг. Володіючи високим зростом, вони можуть мешкати в пампасах і прибережних низовинах. Гривасті вовки харчуються дрібними ссавцями, комахами, птахами, рослинами і плодами. Живуть вони поодинці, зустрічаючись тільки під час спарювання. Самка народжує зазвичай трьох-чотирьох вовченят і сама ростить їх. Красивого і незвичайного гривастого вовка з його рудим хутром, чорною мордою, гривою і лапами прозвали лисицею на ходулях, і він дійсно більше схожий на лисицю.

Економічний розвиток районів, де вони проживають, і інтенсивне полювання на вовків привели до різкого скорочення їх чисельності. Протягом останніх ста років їх постійно відтісняють все далі і далі на захід.

Лама

В Андах, від передгір’я до кордонів вічних снігів, що проходять на висоті 5 км, живуть лами. Це домашні тварини. Місцеві індіанці приручили лам задовго до приходу іспанців в Південну Америку. Вони використовують їх як в’ючних тварин і заради м’яса і вовни. Лами дуже витривалі: навантажені поклажею вагою в десятки кілограмів, вони здатні без відпочинку йти багато кілометрів. До того ж прекрасно бігають, на полонинах розвиваючи швидкість до 50 км / год.

Предками лам є дикі гуанако, які до сих пір зустрічаються в Андах. Гуанако невибагливі, харчуються травою і мохом, можуть пити навіть солону воду. Улюблене заняття гуанако – купання в гірських річках. Вони із задоволенням годинами лежать або стоять в холодному потоці. І плавають з великою охотою і дуже добре.

Індіанці одомашнили і альпака, які дуже схожі на лам, тільки менше за розмірами і мають більш густий і довгий шерстяний покрив. Прибули вони, також від гуанако. Лами, альпака і гуанако – родичі верблюдів і відносяться до загону мозоленогих. Вони легко схрещуються між собою і дають численне потомство.

Вікунья

Вікунья живе в найсуворіших важкодоступних високогірних (понад 4000 м) районах Анд. Вона відноситься до сімейства верблюдів і прекрасно пристосована до життя на великій висоті. Густе хутро надійно захищає її від крижаного холоду, і в сильно розрідженому повітрі вона легко дихає завдяки тому, що її кров має властивість добре наповнюватися киснем.

Вікунії живуть групами, що складаються з одного самця, кількох самок і їх дитинчат. Решта самці збираються в самостійні групи холостяків. Харчуються викунії травою і мохом.

Капибара

Капибара, або водосвинка, – найбільший з усіх існуючих на землі гризунів. Її тіло досягає більше метра в довжину, а важить вона близько 60 кг. Живе капибара, як правило, недалеко від води: в болотистій місцевості, в прибережних районах річок, в лісах і рівнинах Південної Америки – від Панами до Аргентини.

У сезон посухи капібари збираються групами по 100 і більше особин поблизу водойм. Зазвичай же вони живуть невеликими родинами (від 10 до 40 тварин), що складаються з домінуючих самців і самок з дитинчатами. Решта самці живуть окремо і часто стають жертвами ягуарів і анаконд. На капібар часто нападають хижаки, підстерігають їх близько або всередині водойм, куди капібари приходять напитися. Харчуються тварини травою і водоростями.

Піраньї

Піраньї, напевно, найвідоміші риби Південної Америки, що користуються поганою славою через їхню любов до свіжого м’яса. Вони полюють групами, блискавично нападають на тварину, яка зустрілася на шляху, і моментально розривають її на частини. Вони пожирають все, що їм зустрічається, навіть падаль. Деякі види піраній мають довжину 30 см, однак більша їх частина набагато менша. До сих пір практично не відомі випадки, коли піраньї нападали б на людину, але вони становлять велику небезпеку для домашньої худоби, що переходить річку. Особливо охоче вони ласують молодими цаплями, які випадково падають з гнізда в річку.

Морфо

Ці метелики, які нараховують приблизно 80 видів, напевно, найкрасивіші мешканці лісів Амазонської низовини. Вони дуже великі, розмах їхніх крил може досягати 20 см. Їх можна зустріти на всій території від Мексики до Південної Бразилії. Верхня сторона крил самців пофарбована, як правило, в світло-блакитний колір, але може бути і жовтого і коричневого. Їх дивовижне забарвлення привертає увагу численних колекціонерів, так що багато їх популяції виявилися винищеними. Зараз у багатьох країнах ці метелики морфо знаходяться під захистом.

Річковий дельфін

У річках Амазонки і Оріноко живуть найбільші в світі прісноводні дельфіни. Їх довжина становить близько 2,7 м, причому самці бувають трохи крупніші самок. Оскільки вони плавають в каламутних водах Амазонки, дельфінам практично не потрібний зір, зате у них надзвичайно розвинена система ехолокації. Вони посилають сигнали в ультразвуковому діапазоні, які, відбиваючись від об’єктів, повертаються назад. Річкові дельфіни вловлюють відлуння, виявляючи таким чином здобич, і хапають її зубами.

Анаконда

Серед змій Південної Америки найбільшим можна назвати удава – анаконду. Його довжина сягає 11 м. Існують дані про більш великі анаконди, однак вони отримані при вимірюванні шкури вбитої змії, яка легко витягується, тому не можна вважати їх абсолютно достовірними.

Анаконди – водні удави. Більшу частину життя вони проводять у річках і болотистих місцях, рідко виходячи на сушу. Не маючи отруйних зубів, удави вбивають свою жертву, обвиваючи і стискаючи її.

Анаконди відмінно плавають і пірнають, залишаючись під водою по кілька хвилин. Свою здобич – а харчуються вони гризунами, дрібними копитними і птахами – анаконди підстерігають, висунувши з води голову. Її жертвами стають необережні звірі, які прийшли на водопій, або відпочиваючі на воді птиці. Так само вправно анаконди можуть ловити і рибу. Бували випадки, коли великі змії нападали на людину. Свою здобич удав поглинає цілком. Велику жертву змія перетравлює довго, зазвичай сховавшись в затишному місці.

Розмножуються анаконди відкладанням яєць або Яйцеживородні: коли яйця розвиваються в тілі самки і на світ народжуються цілком сформовані змійки. Зазвичай одна самка приносить 30-40 дитинчат.

Місцеві індіанці полюють на анаконд заради смачного м’яса, жиру і цінної шкіри.

У категорію рідкісних тварин Південної Америки можна було б віднести велике число сухопутних і водних мешканців континенту, таких як ядозуб, лінивці, ламантини, ігуани, дикобрази і т.д. Самі рідкісні тварини Південної Америки були завезені з усього світу, найзабавніші з них стали «артистами» цирків.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Знай все!
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: