Вовки – все про вовків. Зовнішній вигляд, живлення та тривалість життя

Вовк або сірий вовк (лат. Canis lupus) – велика хижа тварина з родини собачих. Єдині з наземних ссавців, які мають найширше місце проживання. Вони мешкають на територіях Азії, Європи і Північної Америки (від Аляски до Мексики). У Європі живуть в Україні, Росії, Польщі, Італії, Іспанії, Португалії, країнах Балтії, Скандинавії, на Балканах. В Азії знаходяться в Кореї, Грузії, Вірменії, Казахстані, Азербайджані, Іраку, Ірані, Афганістані і на півночі Аравійського півострова. Воліють тундру, степи, лісостеп, тайгову зону, підніжжя гір. Можуть заселятися неподалік від місць, де живуть люди.

Зовнішній вигляд

Довжина тіла вовка становить близько 100 – 150 см, вовчиці дрібніші- від 80 до 120 см. Вага самців становить до 55-70 кг, самки – до 45 кг. Довжина хвоста може бути до 40 см. Висота в холці 60 – 80 см. Вовк покритий хутром сіро-бурого кольору, з часом світлішає. Тундрові вовки мають світліше забарвлення шерсті, майже білі. Іноді зустрічаються руді, і навіть чорні хижаки. Шерсть густа, довга, має властивість линяти двічі на рік (навесні та восени).

Живлення

Вовки ведуть переважно активний нічний спосіб життя. Про своє пришестя Вони також повідомляють виттям. У них розвинений нюх і слух. Вони переслідують свою жертву, і завдяки швидкому бігу наздоганяють її. Вважають за краще харчуватися оленями, козулями, кабанами, лосями. Ловлять і зайців, ховрахів, лисиць, нападають на домашню худобу. Влітку через жагу можуть поласувати кавунами і динями. Іноді нападають на людей. Щодня вживають до 3 кг тваринної їжі, і випивають до 1 л води.

Розмноження і тривалість життя

Цікаво знати, що вовки моногамні, утворюють пари на довгий термін, поки не загине партнер. Живуть зграями, сімейними групами. Кількість може коливатися від 3 до 40 тварин. Глава зграї – альфа-самець і його дружина – альфа-самка.
Залежно від територіального розташування хижаків, спарювання відбувається в січні – квітні. Вагітність вовчиці протікає до 65 днів. Зазвичай народжуються від 3 до 13 вовченят. Вигодовують спочатку материнським молоком, пізніше вводять прикорм з пережованої їжі. Опікують і вигодовують вовченят всією зграєю. Статеве дозрівання настає у віці 3 – 4 років.

Старіють в віці 10 – 12 років і доживають максимально до 15 років.

Невідомі факти про вовків

Дослідники неодноразово вивчали поведінку вовків, в тому числі їх соціальні звички і способи, якими вони забезпечують собі виживання. На підставі свого 50-річного досвіду доктор Меч виділяє п’ять маловідомих фактів про сірих хижаків:

  1. Розмір контрольованої вовками території залежить від кількості видобутку на ній. Територія проживання вовчої зграї може варіюватися від півсотні квадратних кілометрів до кількох сотень, якщо видобутку на ній небагато. Хорове виття зграї – це один із способів попередити інших вовків, що на цю територію краще не потикатися.
  2. Вовки становлять небезпеку для людини лише у виняткових випадках. Запобігати поширенню сказу у вовків в наші дні вдається більш ефективно, ніж раніше, тому випадкові напади на людей відбуваються все рідше. У більшості місць проживання вовків люди, навпаки, самі полюють на них і ставлять на них пастки.
  3. Вовки в першу чергу вибирають найменш небезпечну здобич. Вовки воліють полювати на слабких тварин – старих, дуже юних, голодуючих, травмованих або хворих.
  4. Як правило, вовки не особливо знижують поголів’я видобутку на своїй території. Однак в незвичайних обставинах (кілька холодних зим поспіль, тривала посуха або зменшення ареалу) вони можуть знизити кількість місцевої живності або навіть повністю її знищити.
  5. Поголів’я проживають на будь-якої території вовків прямо пропорційно загальній масі видобутку на цій території. Цей факт може здатися очевидним, але чим більше здобичі, тим більше численна може бути популяція вовків.

Доктор Меч протягом 25 років проводив літні місяці на канадському арктичному острові Елсмір, вивчаючи вовків. За його словами, в ході цих відряджень він дізнався багато фактів, які не збігаються із загальноприйнятими уявленнями про вовків.

Деякі з цих фактів не дуже значні, інші лише доповнюють загальну картину наших знань, але серед них є і речі, які фахівець вважає важливими. Ось три з них:

  1. За нової теорії, вовки стають ватажками (також званими альфа-самцями і самками) не тому, що перемагають в поєдинках з суперниками, а тому, що знаходять собі пару і дають потомство, формуючи нову зграю.
  2. Арктичні вовки продовжують переміщатися і під час зими, в умовах цілодобової полярної ночі (як і в будь-який інший час року) – за умови, що вовченята вже здатні пересуватися.
  3. Існують свідоцтва того, що вовки в ході полювання часом демонструють “передбачливість і інші ознаки високоорганізованого мислення”.

Вовки не завжди полюють, гарчать і бувають люті. Перше, що зробить вовк, наповнивши шлунок, – згорнеться клубочком і гарненько вздрімне. Прокинувшись, із задоволенням порізвиться. Якщо йому захочеться пограти, він запросить приєднатися до нього і родичів. Низько припадаючи на передніх лапах до землі, він наблизиться до них і, виляючи хвостом, скаже: «Ну будь ласка!» Жодної відповіді? Тоді, що б привернути до себе увагу, він почне стрибати з боку в бік, зовсім як собака.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Знай все!
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: